25.1.09

Kenali Pastura / rumput : Makanan Bagi ternakan

PANDUAN MENANAM PASTURA DAN FODDER

PENDAHULUAN
Faktor paling utama yang perlu difikirkan sebelum memelihara ternakan ruminan ialah makanan yang mana sebahagian besarnya adalah makanan hijau terdiri daripada rumput pastura dan foder,ataupun rumput yang disipan sebagai hay atau silag. Ternakan perlu mendapat makanan bermutu dan seimbang secukupnya yang akan menentukan kesihatan, kadar pembesaran, kebolehan membiak dan penghasilkan daging atau susu.
Oleh itu rumput pastura dan foder dari jenis yang boleh mengeluarkan hasil lumayan dan bermutu tinggi perlu dihasilkan untuk diberikan kepada ternakan. Perancangan yang teliti tentang pemakanan ternakan akan dapat meningkatkan kecekapan dalam pengurusan menternak dan menjaga tahap serta mutu pengeluaran dengan kadar yang menguntungkan.

PASTURA/FODER BERMUTU
Ciri-ciri Pastura / foder yang diingini
Hasil yang tinggi sepanjang masa (iaitu kandungan bahan kering)
Nilai zat makanan yang tinggi, terutama kandungan protin kasar
Mempunyai nilai penghadaman yang baik
Tahan lasak, iaitu tahan kepada keadaan-keadaan yang buruk seperti kemarau dan ragutan berlebihan serta mudah pula penjagaannya
Kadar pembesaran dan pertumbuhan semula (selepas dipotong / diragut) yang cepat
Kadar daun berbanding dengan batang adalah lebih tinggi
Mudah bercampur dengan spesis lain terutama kekacang
Berekonomik untuk diusahakan


Pemilihan jenis pastura/foder dan kekacang yang hendak ditanam adalah bergantung kepada:-
Jenis ternakan (lembu, kambing/bebiri)
Keadaan topografi dan jenis tanah
Kegunaan samada untuk diragut atau dipotong

Pemakanan merupakan aspek yang paling penting dalam usaha penternakan kambing kera ianya merupkan faktor kejayaan usaha ini. Jadi pilihlah sumber makanan yang terbaik untuk ternakan anda.0 comments:

Post Terkini

Recent Post []

Keluarga Kami

Family Members []

  • Zainuddin

  • Fatimah

  • Abdul Wahab

  • Ibrahim

  • Nyonya (Deceased)

  • Md. Som

  • Faridah

Best View


Spreadfirefox Affiliate Button

About Keluarga Taboh


Ayahnda Haji Abdullah bin Abu Noh


Bonda Hajah Basiah binti Ibrahim

Dengan perkenan dan titah printah dari kedua keluarga, Abdullah bin Abu Noh dan Basiah binti Ibrahim, telah di ijab kabulkan pada tahun 1940 (butiran lain tak tahu! sebelum perang jepun!) dan hasil perkongsian hidup mereka telah dikurniakan tujuh (7) orang anak - Zainuddin, Fatimah, Abdul Wahab, Ibrahim, Md. Som, Nyonya dan Faridah. Seorang telah meninggal dunia sedari usia kecil - Nyonya.

Kedua-duanya telah menunaikan Ibadah Haji pada 1985 dan Haji Abdullah telah kembali ke rahmahtullah pada June 6, 1991 manakala pasangan beliau; Hajah Basiah pada Ogos 27, 1998. Kedua-dua mereka telah dikebumikan di tanah perkuburan Islam Cherana Puteh, Alor Gajah.
 
Keluarga Taboh - Template By Blogger Clicks