5.11.10

MERAPI MELETUS LAGI
Menurut ahli kaji batu Indonesia, Merapi setakat ni ialah gunung berapi yang paling deadly skalik.
Smalam sahaja di laporkan 122 orang terkorban bukan daripada letusan tapi dari gas super panas dari kawah merapi. Mereka yang terkorban tersebut berada di perkampungan dalam lingkungan 15 km radius.


Bilangan yang keseluruhan terkorban setakat ini meningkat kepada 160 nyawa. Merapi meletus secara berterusan semalam selama 30 jam dan yang paling lama setakat ni. 100, 000 telah dipindahkan ke tempat selamat setakat ni.


Magma yang berada 6-8 km di dalam kon dijangka akan meletus bila² masa sahaja dan letusan yang besar pasti akan berlaku. Merapi meletus seblum ini pada 2006 dengan magma berada pada kedalaman 2 km.
Lapangan terbang berdekatan seperti Solo, Jogjakarta dan Bandung ditutup operasi sehingga diketahui kelak.

0 comments:

Post Terkini

Recent Post []

Keluarga Kami

Family Members []

  • Zainuddin

  • Fatimah

  • Abdul Wahab

  • Ibrahim

  • Nyonya (Deceased)

  • Md. Som

  • Faridah

Best View


Spreadfirefox Affiliate Button

About Keluarga Taboh


Ayahnda Haji Abdullah bin Abu Noh


Bonda Hajah Basiah binti Ibrahim

Dengan perkenan dan titah printah dari kedua keluarga, Abdullah bin Abu Noh dan Basiah binti Ibrahim, telah di ijab kabulkan pada tahun 1940 (butiran lain tak tahu! sebelum perang jepun!) dan hasil perkongsian hidup mereka telah dikurniakan tujuh (7) orang anak - Zainuddin, Fatimah, Abdul Wahab, Ibrahim, Md. Som, Nyonya dan Faridah. Seorang telah meninggal dunia sedari usia kecil - Nyonya.

Kedua-duanya telah menunaikan Ibadah Haji pada 1985 dan Haji Abdullah telah kembali ke rahmahtullah pada June 6, 1991 manakala pasangan beliau; Hajah Basiah pada Ogos 27, 1998. Kedua-dua mereka telah dikebumikan di tanah perkuburan Islam Cherana Puteh, Alor Gajah.
 
Keluarga Taboh - Template By Blogger Clicks